Interviewen robots beter dan mensen?

Door: Nick Wijenberg | Leesduur: 2 minuten

Het is zover, de eerste onbevooroordeelde robots zijn op de markt die een jobinterview kunnen afnemen. Maar zijn zij echt in staat het werk van de Recruiter over te nemen? En wat doet dit met de candidate experience? Een aantal logische vragen die opkomen bij dit interessante thema.

Eerlijk is eerlijk, bij een jobinterview door een mens ligt het risico van vooroordelen op de loer. In een splitsecond ontstaat een eerste indruk van een kandidaat en het is menselijk om bepaalde vooroordelen te hebben over bijvoorbeeld: de manier van een hand geven, iemands stem of het wel of niet maken van oogcontact. Robots kennen deze vooroordelen niet en de technologie is al zover dat ze communiceren in een dialoog vorm. Dit houdt in dat ze kunnen spreken, luisteren, samenvatten en zelfs emoties kunnen tonen. Er wordt ook wel gesproken van een blind interview, aangezien de robot alleen let op de antwoorden en iemands verschijning, geslacht, leeftijd etc. niet wordt meegenomen.

Maar wat doet dit met de candidate experience? Hier lopen de meningen sterk uiteen. De leveranciers van de interviewrobots spreken van een juist meer opwindende ervaring dan een menselijk interview, waar de critici sceptisch blijven over of het wel persoonlijk genoeg is. Het kan een verschil maken in welke fase van het sollicitatiegesprek een robot wordt ingezet. Sommige corporates gebruiken een robot voor een korte eerste selectie, waarna het tweede en derde gesprek door de Hiring Manager zelf wordt afgenomen.

Binnen QOORE bieden we vanuit relatie en innovatie een oplossing voor een carrièrestap. Wanneer technologische ontwikkelingen bijdragen aan een betere oplossing voor de klant of kandidaat, omarmen wij deze uiteraard direct. Wij geloven echter dat het menselijk contact altijd een centrale rol zal spelen in recruitment en dat het succes van een recruitmentbureau voor een groot deel wordt bepaald door de relaties die een Recruiter weet op te bouwen met een kandidaat. Op dit moment past hier voor ons nog geen robot in, maar wieweet wat de toekomst zal brengen?


Deel dit artikel: