Blog 1

Ontwikkelingen binnen de food: Corona zorgt voor verschuiving op de arbeidsmarkt

Door: Robert-Jan van Dijk Leesduur: 3 minuten

Dat de coronapandemie voor snelle ontwikkelingen binnen de wereldeconomie zorgt is inmiddels geen nieuws meer. Ook binnen de food zijn er verschillende ontwikkelingen te merken. Nieuwe trends en zeker ook ontwikkelingen die door corona versneld zijn.

Door de uitbraak van het coronavirus stopte de luchtvaart grotendeels, ging de horeca dicht en o.a. hun toeleveranciers zagen omzetten dalen. Inmiddels zijn de eerste reorganisaties in deze industrie aangekondigd of zelfs al in werking gezet. Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen binnen de voedselverwerkende industrie te noemen.

De hamsterende consumenten zorgden voor groeiende omzetten in supermarkten. Ook kwam er meer oog voor lokale vers specialisten en begonnen bierbrouwers zelfs desinfectiemiddel te produceren. De vraag naar voedsel blijkt niet te verminderen maar te verschuiven. De positie van eten kopen en consumeren verplaatst zich.

Subtitel

Daarnaast zorgt het nieuwe normaal voor nieuwe ontwikkelingen en het versnellen van ingezette ontwikkelingen. Uit onderzoek van de Rabobank blijkt dat de vraag naar gezond voedsel groter wordt. Het belang van onze gezondheid wordt door consumenten dus steeds meer erkent.

Een andere opvallende ontwikkeling is een trendbreuk. De ingezette koers om plastic verpakkingen te reduceren is (tijdelijk) stilgezet. Plastic verpakt voedsel geeft een perceptie van betere hygiëne en is hierdoor weer grotendeels terug in het productieproces.

De arbeidsmarkt merkt deze marktontwikkelingen en volgt de verschuiving. Om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, worden er banen gecreëerd binnen operations, quality en supply chain. Daarnaast zorgt de focus op gezond voedsel voor nieuwe arbeidsplaatsen binnen R&D en procestechnologie. Daarmee zien wij nadrukkelijk ook positieve signalen en kijken we met vertrouwen uit naar de verdere ontwikkelingen binnen deze sector.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Robert-Jan van Dijk, Recruitment Consultant Food.

Deel dit artikel:

Contact?

Wil je graag meer weten over dit onderwerp? Of heb je interesse in een vrijblijvende kennismaking? Neem dan gerust contact met ons, we maken graag kennis met je!

Contact opnemen