Wat houdt Quick Response Manufacturing (QRM) in?

Een bedrijf moet zich primair richten op het verkorten van de orderdoorlooptijd, dan gaat automatisch ook de kostprijs omlaag. Dat is de centrale gedachte achter het concept van Quick Reponse Manufacturing (QRM), ontwikkeld door Rajan Suri, professor aan de Universiteit van Wisconsin (VS).

Quick Response Manufacturing (QRM) is, net zoals LEAN een logistieke procesverbetermethode. QRM is in feite een aangepaste vorm van Lean, voor situaties met veel verschillende producten en/of een sterk fluctuerende vraag. Vaste productieroutings en productiestraten per productfamilie zijn dan niet mogelijk.

Bij QRM draait alles om het boeken van tijdwinst in het traject van bestellen tot afleveren. Het reduceren van de Manufacturing Critical-path Time (MCT), de tijd om een product te maken en af te leveren, is de heilige graal. Ten eerste heeft dat kleinere voorraden en kortere levertijden tot gevolg. Minder voor de hand ligt dat tegelijkertijd de productiekosten dalen vanwege een lagere overhead. Het argument daarvoor: minder verborgen kosten door te veel onderhanden werk, fouten, onverkoopbare voorraden, (her)plannen, telefoontjes over te late leveringen etc. QRM invoeren vergt een afdelingsoverschrijdende manier van denken. Hogere kosten op de werkvloer moeten soms voor lief worden genomen, als daar grote voordelen elders in het bedrijf tegenover staan.

Het belangrijkste onderscheid met Lean is dat QRM specifiek is ontwikkeld voor klantspecifieke oftewel high-mix / low-volume productie. Daarnaast stelt QRM slechts één prestatie-indicator centraal: de Manufacturing Critical-path Time, oftewel de tijd van grondstof tot aflevering. Reductie van de MCT zou de overhead, de niet-waarde toevoegende activiteiten, het sterkste terugdringen.

QRM, en de bijpassende Kanban-variant POLCA, worden al meer dan vijftien jaar toegepast in de VS. QRM is daar vooral succesvol in stuksgewijs en op klantorder producerende bedrijven. Voorbeelden zijn Harley-Davidson en JoyGlobal, een leverancier van mijnbouwmachines. Sinds een jaar of tien wordt QRM ook steeds populairder Nederland en België.


Deel dit artikel:

   

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Niks missen van de laatste trends en ontwikkelingen, bedrijven en arbeidsmarktkansen in de maak- en procesindustrie?