Smart Customization heeft de toekomst

Smart customization is een manier van organiseren waarbij het beheren en vastleggen van het eigen product, operationele realisatieprocessen en de geautomatiseerde ondersteuning nauw op elkaar worden afgestemd. Klanten verwachten dat bedrijven klant-specifieke en unieke eindproducten leverbaar hebben op het moment van aanvraag. De uitdaging voor bedrijven is om dit te leveren tegen concurrerende prijzen. Smart Customization kan hierbij uitkomst bieden.

Een bedrijf dat Smart customization toepast realiseert specifieke klantwensen met een minimale inspanning. Daarmee wordt het spanningsveld tussen tijd, kwaliteit en kosten drastisch verlaagd. Volgens het model van Treacy en Wiersema, waar drie strategieën (operational excellence, product leadership, customer intimacy) worden geschetst waarin bedrijven kunnen excelleren, combineert smart customization de disciplines customer intimacy en operational excellence. Smart customization heeft impact op het product, de processen en automisering van het bedrijf.

Smart customization en het product

Met de juiste keuze voor productstandaardisatie en -modularisatie kan met vooraf vastgestelde oplossingen de klantwens worden ingevuld. Wanneer smart customization wordt geïmplementeerd wordt er een kapstok gedefinieerd waar alle productgegevens en processen aan opgehangen worden. Kenmerkend voor de aanpak is de wijze van bepalen van productinformatie, productmodules en productstructuren.

Smart customization en processen

Smart customization kan drie order-engineer processoorten onderscheiden.

Alle processen sluiten aan bij de productsoort welke ontwikkeld moet worden. Modulair opgebouwde producten vragen om een andere procesondersteuning vergeleken met standaard of klant specifieke producten. Kenmerkend voor deze aanpak is de opzet van informatie binnen de proces stappen en de koppeling tussen de proces stappen.

Smart customization en automatisering

Ondersteunende automatisering is van belang voor smart customization. De functionaliteit van een product configurator is onmisbaar voor het risicoloos omgaan met productmodules, - afhankelijkheden, -versies en overige gegevens. De koppelingen tussen processen vragen bij voorkeur ook om een koppeling van systemen. De eerdergenoemde kapstok is hierbij de leidraad voor de inrichting van de automatisering.

Van ETO naar CTO

Met behulp van smart customization benut het bedrijf de mogelijkheden van Configure-to-Order (CTO) naats Engineering-to-Order (ETO) en Assemble-to-Order (ATO). Waar bij Engineering To Order er telkens opnieuw een ontwerp wordt samengesteld heeft smart customization een slim standaard product die de klant verder kan customizen. Daarbij is het belangrijk dat een bedrijf goed inzicht heeft op de mogelijkheden met betrekking tot de aanvraag en onder welke voorwaarden het product verstrekt kan worden (prijs; levertijd; performance).

Veel opdrachtgevers van QOORE hanteren smart customization om te voldoen aan de wensen van de klant versus een gezonde business te draaien. Hierdoor veranderen de realisatieprocessen, waardoor bijvoorbeeld engineering binnen organisaties een andere dimensie krijgt.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Nick Wijenberg, Recruitment Consultant Maakindustrie.


Deel dit artikel:

   

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Niks missen van de laatste trends en ontwikkelingen, bedrijven en arbeidsmarktkansen in de maak- en procesindustrie?